Vården är en bransch där det alltid kommer att finnas behov av personal. Till skillnad från många andra yrkesområden påverkas efterfrågan inte av lågkonjunktur, men möjligheterna att få jobb varierar mellan olika yrkesroller.
Under detta seminarium gick vi igenom:
✔ Skillnaden mellan vårdbiträde och undersköterska.
✔ Vad en skyddad titel innebär jämfört med legitimationsyrken.
✔ Möjligheter till vidareutbildning och specialisering.
År 2023 blev undersköterska en skyddad titel, vilket innebär att man måste ha godkännande från Socialstyrelsen för att arbeta inom yrket.
För att få titeln undersköterska krävs att du kan styrka din kompetens, vilket kan göras genom:
Socialstyrelsen avgör om din erfarenhet är tillräcklig, och du kan skicka in dina bevis på tidigare arbete inom vården för att få en bedömning.
En skyddad titel innebär enbart ett intyg på att du har rätt formell kompetens, medan ett legitimationsyrke kräver mer än så – du måste även bedömas som rätt person för yrket.
Exempel på legitimationsyrken inom vården:
För dessa yrken krävs en längre utbildning och en yrkeslegitimation från Socialstyrelsen.Vidareutbildning inom vårdenMånga vårdyrken erbjuder stora möjligheter till vidareutbildning, där vissa arbetsgivare till och med betalar för specialistutbildningar. Exempel på vidareutbildningar inkluderar:
Många undersköterskor väljer att vidareutbilda sig till sjuksköterskor eller specialistundersköterskor, vilket skapar ännu fler karriärmöjligheter.
Just nu är det störst efterfrågan på:
✅ Barnmorskor
✅ Läkare med specialistkompetens
✅ Sjuksköterskor
✅ Röntgensjuksköterskor
✅ Specialistsjuksköterskor
✅ Tandhygienister
Vårdyrken erbjuder trygga anställningar, vidareutbildningsmöjligheter och stark efterfrågan på arbetsmarknaden.
För den som är intresserad av att arbeta inom vården finns många olika vägar att gå – från att börja som vårdbiträde till att vidareutbilda sig till specialistläkare eller sjuksköterska.