PERSONLIGT BREV

Fler och fler större arbetsgivare fasar ut det personliga brevet och har allt från formulär som skall fyllas i till videopresentationer som skall skickas. Men trots att det personliga brevet fasas ut så är det något som de flesta rekryterare fortfarande efterfrågar vid en jobbansökan.

Därför tittade vi under detta seminarium på hur vi kan maximera och göra det personliga brevet så bra som möjligt. Vi gick igenom alla tips som presentatören hade samt alla tips som inkommit från de som deltog på seminariet.

Tipsen handledare om att verkligen skriva det personliga brevet som en brev och börja med Hej men också att det kan vara bra att rikta brevet till en person. Det kan till exempel handla om att man riktar brevet till den kontaktpersonen som står med i jobbannonsen.

Andra tips handlade om att visa på att man verkligen vill jobba på just det företaget och att man förstår hur ens egna kompetenser kan användas inom företaget. I CVt står redan mycket men i detta brev att man kan få rekryteraren att bli nyfiken på dig som person och vad mer du har med dig. Det kan vara att du har en annan erfarenhet/kompetens som du vet att företaget kan ha användning för men som inte kanske direkt berör rollen du söker men att du kan förklara i brevet hur de förutom din kompetens för rollen kan ha mer nytta av dig som anställd. Med andra ord, vad gör dig unik då alla kan ha exakt samma utbildning och lika lång erfarenhet som dig inom samma roll.

Vi avslutade med att titta på hur man kan använda ChatGPT för att få stöd i att skriva sitt personliga brev. Där är det dock viktigt att man aldrig klipper och klistrar in exakt det förslag som man får, utan att man skriver om brevet med egna ord, brevet skall ju representera dig.