Yrkeshögskolan

Det finns så många utbildningar inom yrken som efterfrågas av samhället på yrkeshögskolan. Men det är inte lätt att veta hur skall man hitta en utbildning som matchar en egna aspirationer utifrån ens egna förutsättningar. Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan skiljer sig markant från den grundläggande behörigheten till universitet/högskola.

Vi gick på djupet vad som innebär grundläggande behörighet och vad reell kompetens innebär och när det kan vara aktuellt att kontaktat skolan för att se över om de upplever att man har förutsättningar att klara utbildningen trots att man tex inte har en gymnasieexamen från Sverige eller annat land.

Vi gick igenom hur man får fram längd på utbildningen,studieform, studietakt, språk, utbildningar som ger särskild behörighet, sen ansökan och hur man kan söka fram olika utbildningar som innehåller delar man är intresserad av att utbilda sig inom så som ledarskap, lager, socialt.

Vi tittade även på upskillskurser inom branscher för dem som har ett yrke men vill kompetensutveckla sig för att utöka chansen att få ett jobb. Men att det är viktigt att fundera på utbildningens studietakt. Att 100% studier gör att man kan skriva ut sig från arbetsförmedlingen och ta CSN samtidigt som man söker jobb. Om utbildningen med lägre studietakt att man bör kontakta arbetsförmedlingen innan för att säkerställa att man kan studera samtidigt som man är 100% arbetssökande. För de deltagare som vill gå upskillskurs så fick man tipset att kontakta sin handledare för att se över detta.

På slutet gick vi även igenom CSN om utökade antal veckor då veckorna på högre studier är slut samt merkostnadslån om man studerar distans eller att utbildningen kostar.

Flera deltagare kontaktade sin handledare efter seminariet med målet att nu hitta en utbildning på yrkeshögskolan.