Stöd vid funktionsnedsättning och sjukdom

En funktionsnedsättning eller sjukdom talar inte om vem du är, men samhället sätter hinder som många gånger gör att det finns en risk att personen börjar värderar sig utifrån de hindren man möter och detta gör att personen hamnar längre från sysselsättning än den som inte har en diagnos.

Detta seminarium handlade om att få veta vilka stödinsatser hjälp mycket av den hjälp som finns att få från samhället när det kommer till arbete eller studier. Alla som var med hade inte själva någon diagnos, men ingen vet vad som sker i livet och det är alltid bra att veta vad man har för rättigheter om och när det behövs.

För hinder handlar om tillgänglighet och tillgänglighet kan handla om anpassningar och hjälpmedel. Finns anpassningar och hjälpmedel så kan personen vara den man är med all sin kompetens, förmågor, egenskaper. Att ha en diagnos innebär oftast att man också utvecklat fantastiska egenskaper som andra har svårt att utveckla då de inte hamnar i situationer med dessa hinder.

Vi gick igenom rättigheter kring anpassningar och hjälpmedel.

Diskrimineringslagen och stödinsatser vid studier.

Vi gick också igenom stöd i livet som man kan ansöka om som gör att energin till att leva livet där livet styr och diagnosen.

Länkarna till alla dessa rättigheter skickades sedan ut till våra deltagare som var med på seminariet. Våra handledare har också den sammanfattningen om de möter nya deltagare som upplever hinder så kan de skicka ut den till dem och därmed vara med att ta bort hinder och möjliggöra sysselsättning.