RIASEC

Hollands yrkesteori är en teori baserat på personlighetstyper och att arbetsplatser och yrken går att koda utifrån samma princip. Under detta seminarium gick vi igenom teorins alla personlighetstyper

Realistic
Investigative
Artistic
Social
Enterprising
Conventional
 
Att alla människor har alla personlighetstyper men utifrån erfarenheter som man får på olika sätt genom livet så utvecklar man mer och mer en eller flera av dessa personlighetstyper.


Man får då en kod tex SAI Att man är starkast som personlighetstyp social, mycket av artistic och även mycket av Investigative. Utifrån den koden kan man sedan hitta yrken som matchar just din personlighetstypkod då Hollands yrkesteori även kodat arbetsplatserna och yrken.

Under seminariet gick vi igenom inte bara hur personlighetstyperna tolkas av Holland utan också egenskaper som är starka utifrån personligheten och tips på jobb som matchar. En intressant teori som kan hjälpa med karriärbyte att vidga perspektiv, om man funderar på att utbilda sig om man då känner att det är rätt studier. Det kan hjäpa med orden både i ansökningshandlingarna men också under intervjuer.


Även arbetsförmedlingen använder sig av denna teori i lite mindre variation genom sitt intressetest https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/intresseguide/


Ett mycket uppskattat seminarium där många återkopplar att de fått nya tankar och positiva tankar om sig själv och sina framtidsutsikter. Några sade att de blev säkrare på att de visste vem de var och vad som passar dem.