ANSTÄLLNINGSAVTAL

Majoriteten av alla deltagare på seminariet instämde i att man skrivit på (godkänt) avtal många gånger utan att ens läsa det. Berättelsen om hur en man som var så glad att han äntligen fått ett jobb så han skrev på ett anställningsavtal utan att läsa det och hamnade i en situation där arbetsgivaren hade kunnat kräva honom på 50 000 kr för en penna.

Under seminariet tittade vi på varför det är viktigt att ha ett anställningsavtal. Vi tittade på anställningsformer och sysselsättningsgrader och till sist vad som bör ingå i ett avtal.

Många var förvånade över möjligheten man har vid en särskild visstidsanställning att man enligt lag kan få tillsvidareanställning om man arbetat där utifrån visst tidsperspektiv. Om arbetsgivaren inte anställer en då kan man ha rätten till ekonomisk kompensation.

Detta gäller också om man varit anställd på ett bemanningsföretag utifrån ett annat tidsperspektiv och varit uthyrd till samma enhet under det tiden. Så flertalet skulle nu se till att börja räkna bakåt i tiden hur de jobbat för olika arbetsgivare.

Vad som skall ingå i ett anställningsavtal var all överens om grunderna så som lön, semesterdagar, arbetsplatsens uppgifter, rollen du är anställd för, arbetstid, uppsägningstid.

Men vi kom också in på sådant som att det är viktigt att även förmåner skall vara med som kan vara allt från friskvårdsbidrag, fler semesterdagar, tjänstebil mm.

Att kontrollera innan man godkänner förmåner att det inte innebär en ekonomisk kostnad är viktigt kom deltagarna också fram till.

Att läsa avtalet så allt finns med som man kommit överens är ju viktigt men det kan vara svårt att veta och förstå vad som står i ett avtal. Tipset kom in var att man inte godkänner avtalet på en gång utan tar det med hem (Får det skickat digitalt) och tex ber fackets jurist att läsa avtalet först.

Så bra diskussioner under seminariet där många deltagare bidrog med sin kompetens kring ämnet anställningsavtal.