Kompetensinventering

När man är arbetssökande är det den viktigaste tiden i livet där man måste klara av att sälja sig själv. Att förmedla med ord i sitt CV och personliga brev sin kompetens man har med sig kopplat till tjänsten.

Att under intervjun på varje fråga man får ha orden som visar på kompetenser man har och hur man fått dessa kompetenser och egenskaper.

Detta är oftast inte så svårt när man först blir arbetssökande. Då har man en styrka och tro på sig själv. En del säger att de till och med kan vara skönt att vara arbetssökande. Man är säker på att jobbet kommer komma.

Men så kommer mail efter mail på jobb man sökt som man är så säker på att man borde fått, att de gått vidare med någon annan.

Sakta men säkert så kommer känslan och frågorna kring den egna kompetensen. Varför valde de inte mig? Varför ser de inte min kompetens? Kanske jag inte har den kompetensen som de efterfrågar? Är min kompetens inte av värde? Vad är det jag missar?

Man känner att man tappar sin kompetens och då blir det svårare och svårare att sälja in sig själv till tjänster man söker.

Det är nu kompetensinventeringen kommer in. Så tillsammans under seminariet gjorde vi en fiktiv kompetensinventering mixad av våra deltagares formella och reella kompetenser. Vi fick fram orden och den röda tråden och när kompetenserna uppkommit och utvecklats. Vi fick fram vilka typer av yrken som den fiktiva personen inte bör söka då den inte kommer att trivas med de yrkena och även arbetsuppgifter, arbetsmiljöer som bör ingå i ett yrke och på en arbetsplats som personen skulle trivas med.

Genom att man gör en kompetensinventering får man orden att förmedla all sin kompetens och för dem som känner att kompetensen försvunnit kommer hitta sin kompetens igen.