Johan Pehrson

HelloLilly är medlemmar i Almega Kompetensföretagen, som igår arrangerade en träff tillsammans med Sveriges arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

Vår VD Rikard Westerlund var inbjuden och ställde frågor på plats om vad leverantörer i vår bransch, myndigheten och regeringen kan göra för att förbättra förutsättningarna på den svenska arbetsmarknaden i syfte att motverka den stigande arbetslösheten.

Visste ni att fr.o.m. januari 2022 t.o.m. sista oktober 2023 har långtidsarbetslösheten minskat med 42 000 sökande enligt Arbetsförmedlingens statistik, från 180 000 till 138 000. Under samma period har 102 000 arbetssökande fått jobb eller påbörjat en utbildning genom tjänsten Rusta och matcha och av dessa kom över 49 000 från över 12 månaders arbetslöshet.

Vi är nu inne i en lågkonjunktur, efterfrågan på arbetskraft minskar för första gången på länge och arbetslösheten förväntas stiga till nivåer som är högre än innan pandemin. Här är tjänsten Rusta och matcha ett viktigt och kraftfullt verktyg för att stötta arbetssökande i kontakten med arbetsgivare eller val av utbildning.