Kroppsspråk – vad menas med det och varför är det viktigt?

Man talar ofta om kroppsspråk och att det är viktigt att tänka på. Men vad betyder det egentligen och varför bör du öva på det inför t.ex. en arbetsintervju?

Ditt kroppsspråk kan ha mycket större inverkan på dina chanser att skaffa ett nytt jobb än vad du kanske tror. Via sitt kroppsspråk kommunicerar man minst lika mycket som man gör med sina ord. Ofta kan kroppsspråket vara omedvetet och inget man tänker på. Inför en arbetsintervju kanske man tränar klassiska intervjufrågor och funderar ut innan vad man ska svara, för det är ju viktigt om man vill få ett nytt jobb. Man kan alltså förbereda sig på vad och hur man kommunicerar i tal. På samma sätt är det viktigt att fundera ut hur man ska kommunicera via sitt kroppsspråk.

Men vad är kroppsspråk, och framförallt kroppsspråk i en intervjusituation? Vi tror det finns tre viktiga delar att tänka på:

  1. Hållning
  2. Ögonkontakt
  3. Handslag

I en intervjusituation är viktigaste delarna av kroppsspråket din hållning, dina gester och dina ansiktsuttryck.

Några konkreta tips att tänka på kommer här:

1. Hållning – tänk på vad du signalerar med ditt kroppsspråk

När man sitter i en intervju kan det vara lätt att känna sig osäker och i lite ”underläge”. Då är det lätt att man sätter armarna i kors. Det signalerar dock att man är introvert och kanske t.o.m. döljer något, vilket inte är fördelaktigt när man ska berätta om sig själv och vara öppen för att lära känna person som intervjuar dig. Piraja skriver även om detta i deras genomgång av kroppsspråk, du kan läsa mer på den LÄNK.

2. Ögonkontakt – visar på närvaro

Kroppsspråk, även ögonkontakt är viktigt

Försök att alltid ha en närvarande ögonkontakt, titta på personen du pratar med och visa intresse. Att hålla stadig och bra ögontakt indikerar ett självförtroende och säkerhet. Att undvika ögonkontakt kan dock vara ett tecken på nervositet, vilket går att träna bort.

3. Handslag – ett stadigt handslag spelar roll för ditt kroppsspråk

Kroppsspråk handslag

När du hälsar på en ny person, t.ex. någon som ska intervjua dig är det viktigt att tänka på handslaget. Ett stadigt och tryggt handslag visar på självsäkerhet. Ett för löst eller ett för hårt handslag visar båda två på det motsatta. Ett gott råd är att ett handslag varken skall vara för hårt eller för löst, utan mitt emellan.

Så, på samma sätt som man förbereder frågor inför en intervju är det bra att fundera över sitt kroppsspråk. Träna din hållning framför spegeln, och träna både ögonkontakt och handslag med en vän, och tänk på att det är minst lika viktigt vilka budskap du skickar med ditt kroppsspråk som du gör med dina ord.

Här är ett roligt exempel på betydelsen av kroppsspråk: