Går det att hitta jobb hösten 2020?

2020 är året som arbetslösheten i Sverige gick från relativt låga nivåer runt 6,5% till att stiga över 9%, nivåer vi inte sett sedan finanskrisen. Bland ungdomar är arbetslösheten ännu större, och ligger på runt 13%. Anledningen stavas givetvis Corona (eller Covid-19, som man egentligen ska skriva).

Hösten 2020 är ca 700 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen, men majoriteten, ca 63% har varit arbetssökande mindre än 12 månader.

Tittar man på Arbetsförmedlingens prognoser för kommande år, beräknas ungdomsarbetslösheten stiga till nivåer runt 15% redan nästa år. På denna LÄNK hittar du mer statistik från arbetsförmedlingen.

Trots dessa ganska dystra siffror finns det ljusglimtar, t.ex. om man tittar på Platsbanken, Arbetsförmedlingen egna jobbannons-sajt. Bland efterfrågan på arbetskraft (antalet annonser som ligger ute), hittar man flest annonser inom bristyrken, så som bland lärare och sjuksköterskor. Men ljusglimten är att det även finns stor efterfrågan på ”enklare” jobb, utan större erfarenhetskrav. HÄR kan du läsa hur Carin Gärdén fixa jobb via sociala medier. På topp-listan, finns bl.a. stor efterfrågan efter Telefonförsäljare, Personliga assistenter, Kundtjänstpersonal, Lager- och terminalarbetare och Företagssäljare.

De ovan nämnda exemplen är alla jobb, som kanske inte är drömyrket eller det arbete man drömt om hela livet, men det kan definitivt vara en språngbräda eller ett sätt att komma ett steg närmare sitt drömjobb.

Sätt inte för svåra mål, om du söker jobb via arbetsförmedlingen

På Lilly tror vi att det är viktigt att inte sätta för svåra mål, på vägen mot ditt drömjobb. Vi tror det är bättre att sätta delmål, och bit för bit, mål för mål, jobba sig vidare mot drömjobbet. HÄR kan du läsa mer om målsättning i ett annat inlägg.

Ett sånt mål kan t.ex. vara att söka lite enklare arbeten, eller kanske studera en termin. Ta en titt på Platsbanken, och se vilka ”enklare” jobb som skulle kunna vara en bra språngbräda för just dig!

Vill du ha hjälp eller tips av oss, slå en signal eller maila oss så ordnar vi det! Om det är så att du har rätt till Stöd och Matchning eller Rusta och Matcha ser vi gärna att du tar kontakt med oss. Antingen via frågeformulär, chatt eller sociala medier.